Robotteknologien kommer tættere på mennesket

Gentaget og ensidigt arbejde kan være hårdt og nedslidende for en medarbejder. Det er her, den bærbare teknologi, de såkaldte exoskeletons, kan gøre en markant forskel ikke kun for arbejdsmiljøet men også for livskvaliteten.

Siden frigivelsen af exoskeleton MATE i starten af året, har interessen været overvældende. Det oplyser Egatec, der er eksklusiv forhandler af Comaus robotløsninger, hvis exoskelet senest i sidste måned har medvirket på national tv og radio. En medvirken, der har resulteret i over 50 henvendelser på tværs af industrier.

– ”Vi har fået henvendelser fra langt flere brancher end først antaget, så potentialet er meget stort. Vi har en stribe af spændende projekter, alt fra tekstil til plast, jern og metal, fødevarer, frisører og malere. MATE har virkelig skabt interesse for, hvordan sådan en exoskelet kan forbedre arbejdsgangene.” udtaler Arne Urskov, der er ansvarlig for salg på det nordiske marked, og fortæller videre, at der er ventetid for test af MATE helt frem til januar på grund af den store interesse.

Mere udholdenhed

Denne bærbare teknologi kan ses som en løsning til automatisering af arbejdsopgaver, der ellers ikke ville kunne automatiseres ved hjælp af traditionelle metoder. Det er især de gentagne og ensidige bevægelser i overkroppen, MATE er udviklet til.

Den bæres tæt på kroppen og det er lidt ligesom at have en rygsæk på. – ”Du kan selv tage den på uden hjælp, justere den og tage den af. MATE’s konstruktion er baseret på de menneskelige bevægelser, og den er designet således, at brugeren kan gå og sidde med den og sågar spise frokost med den på.”, fortæller Arne og fortsætter –  ”Desuden er den ren mekanisk, dvs. den kræver ingen batteri eller motorer.”

MATE på Egatec’s Automationsdag’19 i juni

Den fungerer ved, at belastning flyttes fra arme og skuldre ned til hoften ved hjælp af en fjeder-baseret teknologi. Dette giver en betydelig lettelse af skuldermuskler og led, så man kan udføre armbevægelser mere komfortabelt, skånsomt og med mere udholdenhed. Det skal nemlig ses som ekstra støtte til at håndtere hverdagens opgaver.

En væsentlig funktion ved MATE er at den giver en forbedret kropholdning og forhindrer uhensigtsmæssige bevægelser. –  ”Når vi tester MATE, så kigger vi først på de bevægelser en bruger normalt vil foretage. Vi lavede en test på en medarbejder, som efter at have fået MATE på, så var hans bevægelser helt anderledes uden at han var bevidst om dem. MATE ”tvinger” dig til at arbejde med skulder og ryg i den rette position, så man ikke ødelægger sine led. Og bevægelserne bliver mere ergonomiske f.eks når man skal samle noget fra gulvet, så kan man ikke bare bøje sig men skal ned i knæene.” En bivirkning, som uafhængige undersøgelser har påvist, peger på større produktivitet, effektivitet samt højere arbejdskvalitet.

Flere kilder mener, at exoskeletter vil have en stor indflydelse i mange arbejdsmiljøer. De kan bidrage til, at vi ikke bliver hurtigt nedslidte og dermed kan blive længere på arbejdsmarkedet. ”Allerede nu kan vi se, at MATE har mange anvendelsesområder, og exoskeletter kommer til at være et almindeligt syn i industrien fremover.”, afslutter han.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.